28 Eylül 2013 Cumartesi

Konu Açısından Kur’an’ın İncelenmesi



Merhaba Dostlar,

Temmuz ayında eski öğrencilerimden birkaçı benden kendilerini “Kur’an’ın oluşumu ve Analizi” konusunda aydınlatmamı istediler.
Gladbeck Şehir Kütüphanesi’nde 24.09.2013 Salı günü saat 17.00’de 45 dakika olarak planladığım “KUR’AN’IN OLUŞUMU ve ANALİZİ” konulu bir bilgi alışverişi toplantımız dinleyicilerin ilgisini çektiğinden  2,5 saat sürdü. Bu toplantı Facebook’taki kapalı grup sayfasında üyelere yönelikti. Ama bu toplantınortasında  Facebook grubumuzda olmayan benim eski bir öğrencimin yanında sadece sokakta karşılaştığım zaman selamlaştığım iki kişi daha katıldı.
Şimdi gelelim tüm bunları neden yazdığıma: Dün tesadüfen karşılaştığım ve kapalı grup üyesi olmayan eski bir öğrencim, bazı insanların benim kütüphanede bir konferans verdiğimi ve bu konferansta Kur’an’da namazın olmadığını söylediğimi anlattıklarını, bunun gerçek olup olmadığını sordu.  İşte bu sebepten yalnızca bu konuda neler dediğimi buraya yazarak içinizde belki bazılarının da duyduğu bu dedikoduya bir açıklık getirmek istedim. O günkü bu bahsi aynen buraya alıyorum:

Konu Açısından Kur’an’ın İncelenmesi


“Kur’an’ın ana konusu 1. insan ile Allah arasındaki ilişki, 2. insan ile insan arasındaki ilişki olarak ikiye ayrılır. Bu iki konu Kur’an içinde kesin çizgilerle ayrılmış bir şekilde değildir, Tüm Kur’an içine dağılmıştır. İnsan ile Allah ilişkisinde, insandan Allah’tan başka ilah olmadığını kabullenmesi ve ona eş ve ortak koşmaması istenir. Bu ilişki de namaz, oruç gibi bedenen ve kurban, zekat gibi mal olarak ibadetlerle kurulur ve sürekli tutulur. Allah’la kul arasındaki bu ilişkide süreklilik ve titizlik istenirken, Allah’a karşı bedeni ve malla ibadetlerin yerine getirilmememesi durumuna herhangi bir cezanın uygulanıp uygulanmayacağı  belirtilmez. Allah’ın esirgeyen, bağışlayan sıfatları uyarınca tövbe halinde Allah’a eş koşma (şirk) ve ahiret gününü reddetme dışında, bu kusurların affı mümkündür. İnsanla insan arasındaki ilişkide ise hem dünyada hem de ahirette insana yaptıklarını karşılığı olarak cennet vaadedilir ya da cehennemle cezalandırılacağı belirtilir.
            Kur’an bu konuları ele alırken yerine göre geçmiş medeniyetlerden ve onlara gönderilmiş peygamberlerin Allah ve insan ile ilişkilerinden bahseder kimi zaman onların hikayelerini insanlar için bir uyarı olarak, kimi zamanda kendilerine örnek olarak verir. Kur’an’da insana iki şey söylenir; “Şunları yap, şunları yapma!” Ve insandan “yap” dediklerini yerine getirilmesi “yapma” dediklerinden uzak durması istenir. Tüm Kur’an’a dağıtılmış olan bu emir ve yasaklar İSRA suresinin 22 ila 39. Ayetleri arasında kısmen toplanmıştır:

'Allah'ın yanına başka bir ilah koyma ki, yapayalnız ve horlanmış olarak oturup kalmayasın.

Rabbin şöyle hükmetti: O'ndan başkasına kulluk/ibadet etmeyin, anaya babaya çok iyi davranın: Onlardan birisi yahut her ikisi senin yanında ihtiyarlık çağına gelirse sakın onlara "öf" bile deme; onları azarlama onlara tatlı-iltifatlı söz söyle.

İndir onlar için rahmetten tevazu kanadını ve de ki: "Rabbim, merhametli davran onlara, tıpkı küçüklüğümde beni koruyup büyüttükleri gibi."

Benliklerinizi içindekini Rabbiniz daha iyi bilir. Eğer siz barışsever/iyi kişler olursanız  O, tövbeye sarılanları affeder.

Akrabaya hakkını ver. Çaresize, yolda kalana da. Fakat saçıp savurma.

Çünkü saçıp savuranlar şeytanların kardeşleri olurlar. Ve şeytan kendi Rabbine nankörlük etmiştir.

Eğer onlardan, Rabbinden ümit ettiğin bir rahmeti bekleme yüzünden yüz çevirecek olursan o zaman onlara yumuşak/tatlı bir söz söyle.

Elini bağlayıp boynuna asma. Ama onu büsbütün de salıverme! Sonra kınanır, hasret içinde bir köşede büzülür kalırsın.
İ
Hiç kuşkusuz, Rabbin, dilediğine rızkı açar da kısar da.O, kullarını görüyor, onlardan haber alıyor.

Yoksulluk korkusuyla çocuklarınızı öldürmeyin! Onları da sizi de biz rızıklandırıyoruz. Kuşkusuz, onları öldürmek büyük bir günahtır.

Zinaya yaklaşmayın! Çünkü o iğrenç bir iştir; yol olarak da çok kötüdür.

Allah'ın saygıya layık kıldığı cana haklı bir sebep yokken kıymayın! Kim haksızlıkla öldürülürse, onun velisine yetki/söz hakkı vermişizdir. Ama o da öldürmede sınır tanımazlık etmesin. Çünkü kendisine yardım edilmişştir.

Yetimin malına yaklaşmayın! Ancak rüştüne erişinceye kadar, güzel bir yolla ilgilenebilirsiniz. Ahdinize vefalı olun çünkü verilen söz sorumluluk gerektirir.

Ölçtüğünüz zaman tam ve dürüst ölçün! Hilesiz teraziyle tartın! Bu, hem hayırlı hem de sonuç bakımından güzeldir.

Hakkında bigin olmayan şeyin ardına düşme! Çünkü kulak, göz ve gönlün hepsi bundan sorumlu tutulacaktır.

Yeryüzünde kasılıp kabararak yürüme! Çünkü sen, yeri asla yırtamazsın, uzunlukça da dağlara ulaşamazsın.

Bütün bu sayılanların kötü olanları, Rabbin katında çirkin görülmüştür.

Bunlar, Rabbinin sana, hikmetten vahyetmiş olduklarıdır.Allah'ın yanına başka tanrı koyma ki, kınanmış ve kovulmuş bir halde cehenneme atılmayasın.'

            Özet olarak bu surede  yap/yapma denilenler:

-          Allah’tan başka ilah edinme! O’ndan başkasına kulluk etme!
-          Ebeveynine iyi davran!
-          Barışsever ol!
-          Akrabaya ve yardıma ihtiyacı olanlara yardım et. Bunu yaparken ne cimri ne de savurgan ol!
-          Yoksulluk korkusuyla çocuklarınızı öldürmeyin!1
-          Zina etmeyin!
-          Savunma dışında sınırı aşarak cinayet işlemeyin!
-          Ceza vermede haksızlık etmeyin, sınır tanımazlık etmeyin!
-          Yetimin malını yemeyin!
-          Verdiğiniz söze/anlaşmalarınıza sahip çıkın/sadık kalın!
-          Ölçüde tam ve dürüst olun!2
-          İftira, gıybet etmeyin! Bilginiz olmayan konularda bilgiçlik taslamayın!
-          Kibirli, kendini beğenmiş olma! Alçak gönüllü ol!


Kur’an’da İnsan-insan ilişkisinde  iki durum bulunmaktadır:
1.      Hz. Muhammed ümmetinin kendi aralarındaki ilişki
2.      Hz. Muhammed ümmetiyle diğer kitap sahibi olanlarla ve çok tanrılı/putperest dinler arasındaki ilişkiyi de düzenliyor.
[...]”
            Kütüphanedeki bilgilendirme toplantımız yalnız Facebook’taki kapalı grubumuz içindi. Gruptan olmayıp da oraya gelenler anlaşılan “üzüm yemeye değil, bağcı dövmeye gelmişler”. Şimdi onlara iki çift sözüm olacak:
İslam kelime anlamıyla “Allah’a teslimiyet” demektir. Allah’a teslim olmak isteyen her insanla Allah arasına kimse giremez, İslam hiç kimsenin tekeli altın da değildir bu iyice biline.
            Eğer birileri kendini bu konuda yetkili görererek başkalarını çekiştirme hakkı görüyorsa, ben yine de onların inançlı ama Kur’an’ı pek tanımamış insanlar olarak görerek şu ayetleri dikkatlice ama anlayana kadar tekrar tekrar okumalarını tavsiye ediyorum:

            'Yuh olsun arkadan çekiştirenlerin, kaş göz işareti yapıp alay edenlerin tümüne.' (HÜMEZE 1)

            'Ey iman edenler! Zandan çok sakının! Çünkü zannın bir kısmı günahtır. Sinsi casuslar gibi ayıp aramayın. Gıy­bet ederek biriniz ötekini arkasından çekiştirmesin. Sizden biri, ölmüş kardeşinin etini yemek ister mi? Bakın bundan iğrendiniz. Allah’tan korkun. Hiç kuşkusuz, Allah tövbeleri çok kabul eden, rahmeti sonsuz olandır.' (HUCURÂT 12)

            Bu vesileyle hepinize Allah’tan sağlıklı ve başarılı yeni bir gün geçirmenizi diliyorum.
            Selamlar, saygılar.

Dr. Maksut Sarı

DİPNOT:

[1]     Bu ayetten yoksulluk dışında başka tıbbi ve nesep sorunları yoksa kürtaj yapılmaması emri de çıkabilir. Bu konuda hukukçuların ve tıp uzmanlarının ve alanına giren diğer bilim adamlarının zaman ve şartlara uygun olarak konuyu belirleyip, sınırlarını belirlemesi beklenir.

2     Günümüzde göreve alınacak kişiler sınavlara tabi tutulmaktadır. Onların seçimi de ölçme olduğuna göre burada da insandan adaletli olması, doğru dürüst bir seçim yapması, hileli yollara sapmaması istenmektedir.

17 Eylül 2013 Salı

Baba

Anne kenara çekil biraz,
Arkanda biri var hep gölgelediğin.
Eve elinde bazen ekmek, bazen karpuzla gelen
Babamdır o  görmemi engellediğin.

Onu da çok seviyorum ama,
Onu hep gölgende bırakmaya çalışıyorsun.
Seni daha çok sevmemi istediğin için mi,
Sevgide durmazcasına hep babamla yarışıyorsun?

Sen olmasan yemeğimizi kim yapar?
Kim temizler evimizi?
Ama geçenlerde kuduz köpek saldırdığında,
Babamdı koruyan hepimizi.

Anne korkma! Seni çok seviyorum.
Yuvadan uçmamız için zaman dolmadan,
Gölgeleme babamı bırak sevsin bizi!
Ben baba, ablam ana olmadan...

Gladbeck, 17.09.2013

Maksut Sarı